OHJELMA

Huom! Ohjelmapaikat ovat Kolarin kirkonkylällä entisen Alkon tiloissa Valintatalon yhteydessä (Jokijalantie 65/ Kauppakatu 95900 Kolari) ellei toisin mainita. Lisätietoa tapahtumapaikoista löydät täältä.

Alli-Katri Forsstedtin taidenäyttely 28.6. klo 12.00 – 30.6. klo 16.00

28.6. Perjantai

9.00 – 12.00

Roskat & Aarteet katutaidetyöpaja – ohjaaja Päivi Takala  

Työpajassa tehdään pieni katutaideteos yksin ja yhdessä ympäristöstä löytyvistä roskista ja aarteista!   Missä vaiheessa jokin muuttuu roskaksi tai turhaksi?  Turhan ja roskan kauneus – onko sitä? Tule vakavissasi mutta leikkimielellä tekemään löytämistämme turhista, poisheitetyistä esineistä taideteos.  Valokuvataan teos ja tehdään kuvista nettinäyttely. Ilmoittaudu kurssille ja katso lisätietoa täältä.

Kuvassa ohjaaja Päivi Takala, sekä 400 metrinen maalattu räsymatto Päivin KulttuuriKolari 2018 työpajasta.
12.00

KulttuuriKolarin avaus

Alli Katri Forsstedtin Romua ja Rakhautta – näyttelyn avajaiset  

Väitöskirjatutkija Juha Eskola luotaa Tornionlaakson  ITE-taiteen olemusta

Filosofian maisteri ja väitöstutkija Juha Eskola on tehnyt Jyväskylän yliopistossa pro gradu -tutkielman Tornionlaakson Itse Tehtyä Elämästä. Eskolan mukaan ITE-taiteessa korostuu jokaisen oikeus ja mahdollisuus luovuuteen. Hänen mukaansa ”Ihmisellä on halu ilmaista itseään kuvin ja sanoin, se on synnynnäistä”. Tutustu Eskolan tutkielmaan täältä.

13.30

Pepi Reinikainen esittelee teostaan  Nuoruuteni Nunnala – Sisäoppilaitoksen salatut vuodet

Lukuisia kauno- ja tietokirjoja julkaissut Pepi Reinikainen esittelee teostaan Nuoruuteni Nunnala, joka kertoo päiväkirjamerkintöihin perustuen porvoolaisen sisäoppilaitoksen elämästä. Tutustu kirjan tarkempaan kuvaukseen täältä. Lue Ilta-Sanomien haastattelu aiheesta.

15.00

Johanna Laitila kertoo romaanistaan Lilium regale

Rovaniemellä syntynyt Johanna Laitila kertoo esikoisromaanistaan, jossa päähenkilö lähtee nuorena tyttönä Lapin sodasta ensin evakkoon Ruotsiin ja palaa lopulta Torniolaakson kotona käymisen jälkeen rajan toiselle puolelle pakoon. Kirja pitää sisällään niin rakkautta, kuin sotaa, sekä naisten vaiettuja tarinoita. Tutustu kirjaan: YLE Areenan Aamun kirja

Johanna Laitila, kirjan Lilium Regae kirjoittaja

Haastattelijana toimii kirjastonhoitaja, Lapin kirjallisuusseuran varapuheenjohtaja Irene Piippola. Filosofian maisteri Piippola on myös sanataiteen monitoimija, joka kääntää (saame-suomi) ja luo omia tekstejä taiteilijanimellä Inka Iki-Ihana.

Haastattelija Irene Piippola
17.00

Kylien Kolari esittää: Vaattojärven amatöörinäyttelijät

Teknologiaspektaakkeli eli puhelinlinjoista valokaapeliin! Ohjaus Jyrki Vaattovaara .

18.00


Alli Katri Forsstedtin (laulu) ja Tomi Pentinpuron (säestys) laulullinen ilta

Kolarissa kajahtaa, kun pääsemme laulamaan yhteislauluillassa Alli Katrin ja Tomi Pentinpuron mukana! Tutustu taitelija Alli Katriin hänen omilla verkkosivuilaan.20.00

Vapaamuotoista illanviettoa KulttuuriKolarin tapaan

Muun muassa runolavojen sädehtivä tähti Inka Iki-Ihana ja Mr Moart & Co

Arto Moisala – saksofonit, iPadit, efektit, loopperit, EWI. Henri Laitinen – sähköbasso

29.6.Lauantai

12.00 – 15.00

Ekokassipaja

Ekokassipajassa painetaan hedelmillä ja  juureksilla! Avoinna lapsille ja aikuisille. Kassin teko kestää parikymmentä minuuttia. Ohjaajina toimivat Outi Hyvönen Kemin lastenkulttuurikeskuksesta ja Anne Luiro Lastenkulttuuriverkostosta.

13.00

Kirjailijavieraana Mikael Niemi

Haastattelijana toimii toimittaja ja tulkki  Hannele Kenttä

15.00

Luoteis – Lapin MC & Co kulkue

Huippusuosion aiemmissa KulttuuriKolari-tapahtumissa saavuttanut Luoteis-Lapin MC & Co -kulkue päristelee jälleen! Kyseessä on upea ajoneuvokulkue, jossa moottoripyörät ja muut menopelit ohittavat juhlapaikan Kolarin kirkonkylällä. Lisää tunnelmaa löydät Luoteis-Lapin MC:n Facebooksivulta.

16.00

Unto Matinlompolo tulkittee knapsu-käsitheen olemusta

“Knapsu on mies joka tekee naisten töitä naismaisella tavalla”. Unto Matinlompolo on Pellosta lähtöisin oleva kirjailija. Hän saapuu KulttuuriKolariin kertomaan knapsu-käsitteen olemuksesta omalla tulkinnallaan.

18.00

Vapaamuotoista illanviettoa KulttuuriKolarin tapaan

21.00

Beatcakes

Rovaniemeläinen The Beatcakes on vuonna 2018 perustettu Beatles-tribuuttibändi. Kokoonpano tarjoaa huolella valittuja klassikoita koko Beatlesin levytysuran varrelta. Mukaansa tempaavaa musiikkia esittävät Jari Karjalainen (laulu, kitara ja piano), Jaakko Niemi (rummut ja laulu), Heikki Vaara (kitara ja laulu), sekä Marko Niemelä (bassokitara ja laulu). Tutustu bändiin Beatcakesin Facebook-sivulla.

30.6. Sunnuntai

11.00

Messu

12.00

Marja Pirttivaara: Geneettinen sukututkimus

Geneettinen sukututkimus eli geneettinen genealogia tarkoittaa oman tai jonkun muun henkilön sukulaisten keskinäisten sukulaisuussuhteiden ja suvun vaiheiden tutkimista hyödyntämällä DNA-testejä yhdessä perinteisen sukututkimuksen ja historiallisten lähteiden kanssa. Fysiikan tohtori Marja Pirttivaara kertoo asiantuntijan roolissa geneettisestä sukututkimuksesta.

15.00

KulttuuriKolarin sirkusspesiaali

Rohki Hyä Sirkus

Kolarin paikallinen Rohki Hyä sirkus esiintyy! Tarkemmat tiedot ajasta ja paikasta päivitetään myöhemmin.

Anybody Absent: Kerran unessa

Anybody Absent! on musiikkiteatteriartisti Juuli Hyttinen ja sirkustaiteilija Milla Kurosen duo, jonka nähtävässä teoksessa Kerran unessa yhdistyvät musiikkiteatteri ja sirkus. Esityksen teemana on unissa kävely ja esitettävät tapahtumat perustuvat todellisiin tilanteisiin viimeisen 10 vuoden ajalta. Koe ja hämmästy!

17.00

Taiteilijatapaaminen  Essi Korvan kanssa Willa Korvassa Sammalvaarassa

Essi Korva on kuvanveistäjä, jonka veistokset perustuvat hänen kokemuksiinsa maailmasta. Korva pyrkii vangitsemaan teoksiinsa aitoa tunnetta. Tunteiden muotokuvina toimivien veistoksien aiheina ovat muun muassa pelot ja yksinäisyys. Korva on osallistunut monien näyttelyiden lisäksi myös veisto- ja taidetapahtumiin niin Suomessa, kuin kansainvälisesti.

Tapahtumaan järjestetään linja-autokuljetus klo 16.30 Jokijalka 65:n edestä. Lisätietoa Essi Korvasta löydät hänen omilta verkkosivuiltaan.

1.7. Maanantai

10-18

Willa Korvan avoimet ovet Sammalvaarassa

Willa Korva on Kolarin Sammalvaarassa sijaitseva taiteilijaresidenssi. Talo on toiminut aikanaan niin kouluna, kotina, kuin majapaikan tarjoajana. Nykypäivänä Willa Korva toimii taiteilija Essi Korvan asuinpaikkana ja työhuoneena! Mielenkiintoisen residenssistä tekevät entiset luokkatilat. Korvan lisäksi talossa asustelee yksi koira ja kolme kissaa.

19.00

Dansa-esitys Kolarinsaaren kirkossa  

Ruotsalaismuusikot Cecilia Zilliacus ja Lena Willemark tuovat KulttuuriKolariin ohjelman, jossa klassinen ja folkmusiikki kohtaavat. Willemarkin laulut kommentoivat taituriviulistin Bach-esitystä ja duo heittäytyy yhdessä heille sävelletyn Dansa-esityksen pyörteisiin. Konsertti järjestetään yhteistyössä Väyläfestivaalin kanssa. Esitys on maksullinen. Liput 20/18/8 euroa.

2.7. Tiistai

10-18

Willa Korvan avoimet ovet Sammalvaarassa.

Katso kuvaus tapahtumasta osiosta 1.7 -maanantai.

4.7. Torstai

Henkilö V ja Harakka Vinsentti sirkuksessa

Lasten suosikkiohjelma, Teatteri Tie esittää Henkilö V ja Harakka Vinsentti sirkuksessa sapuu Kolariin! Aika ja paikka selviää myöhemmin.

KultuuriKolari 2019-tapahtuman aikana järjestetään Elämänpolku-kirjoittajakurssi, jossa kuvien ja kerronnan avulla työstetään jaksoissa omaa elämänkaarta. Lue lisää kurssista täältä.

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Ohjelmasta vastaa Kyösti Satokangas. Sähköposti: kyosti.satokangas@kolari.fi Puh.040 489 5015