Johanna Laitila kertoo romaanistaan Lilium regale

PERJANTAI 28.6

Kello: 15.00
Paikka: Kauppakuja 2, 95900 Kolari

Johanna Laitila (s. 1986) on kotoisin Rovaniemeltä ja asuu pääkaupunkiseudulla. Hänen sukunsa juuret äidin puolelta ulottuvat kolarin Sieppijärvelle. Intohimoihin lukeutuu elokuvien ohella valokuvaus ja tarinoiden muutosvoima. Hän työskenteli viisi vuotta englannin laitoksen tutkijana ja opettajana Skotlannissa. Väitöskirjassaan Laitila tutkii sodanjälkeistä brittielokuvaa.

KulttuuriKolarissa Johanna Laitila kertoo esikoisromaanistaan Lilium regale, jossa päähenkilö lähtee nuorena tyttönä Lapin sodasta ensin evakkoon Ruotsiin ja palaa lopulta Torniolaakson kotona käymisen jälkeen rajan toiselle puolelle pakoon. Kirja pitää sisällään niin rakkautta, kuin sotaa, sekä naisten vaiettuja tarinoita.

Laitilan kieli on värisyttävän aistivoimaista ja kuvallista, pohjoisen murteella höystettyä. ”Murre, jota kirjassa puhutaan, on äitini murretta. Se on ensimmäistä kieltä, jota olen kuullut”, hän kertoo.

Tutustu kirjaan kuuntelemalla YLE Areenan Aamun kirja

Johanna Laitila

Haastattelijana toimii kirjastonhoitaja, Lapin kirjallisuusseuran varapuheenjohtaja Irene Piippola. Filosofian maisteri Piippola on myös sanataiteen monitoimija, joka kääntää (saame-suomi) ja luo omia tekstejä taiteilijanimellä Inka Iki-Ihana.

Haastattelija Irene Piippola